Ik heb deze week echt geen tijd voor een column. Mijn hoofd loopt over, ik word helemaal gek van de drukte, heb geen tijd dat ik adem haal en noem maar op. Jammer maar helaas. “Wat hebbie te doen dan?”, hoor ik alweer enkele nieuwsgierige mensen denken. Nou, veel. Zo hebben we bemoeienis met het Dancepop-evenement dat dit weekend wordt georganiseerd in Elst (“Waar???”), Elst dus. Dat ligt vlak bij Arnhem, op zo'n 5 minuten van het Gelredome, je weet wel, het stadion van Fietstas (Vitesse zeggen we in het westen) Ik moet me bemoeien met de Dance Tent waar dj's als Tiësto, Ferry Corsten, Remy, Michel de Hey, Johan Gielen, Mark van Dale en Jean draaien. Ik moet als een soort gastheer fungeren en dat is niet mijn sterkste kant. De andere kant trouwens ook niet, maar goed, ik ben op Dancepop dus. En dan is er ook nog eens de «O» Trophy in beide «O» Dance Theatres.De «O» Trophy? Ken je die niet? Dat is een DJ-wedstrijd voor beginnende DJ's (althans, dat is de bedoeling) die we elk jaar organiseren, tot nu toe met veel succes. We doen het min of meer samen met Wessel van Dance Department (hij zit ook in de jury tijdens de finale) en dat is leuk. Elk jaar wordt het een grootser evenement. Het eerste jaar hadden we 50 inzendingen en eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van de deelnemers liet best wat te wensen over, op een tiental na. De finale was wel van hoog niveau met als uiteindelijke winnaar DJ Tommy, thans resident in «O» Arnhem (dus het levert nog wat op ook om te winnen!)Het tweede jaar ging het aantal inzendingen al richting 200 en dit jaar zelfs richting 334!! Leuk. Het niveau is echt hoog. De cd's, tapes en minidisks klinken allemaal erg professioneel en qua lay-out hebben sommigen echt zichzelf overtroffen. Hele kleurplaten en 3D-DVD-achtige logo's zijn bijgevoegd. Meestal loopt bij die inzendingen de eerste mix er al gelijk naast, maar toch.Vanavond (het is nu vrijdag de 6e) is de eerste voorronde en ik ben benieuwd wie we gaan treffen. Je hebt allerlei soorten kandidaten. De één komt heel schuchter binnen en noemt mij constant “mijnheer”, de ander komt met een attitude van: “als ik DIT niet win weet ik het niet meer!”, weer anderen vinden het een eer voor de «O» dat ie überhaupt meedoet en weer een ander is zó nerveus dat hij zijn nagels tot voorbij het eerste kootje heeft afgekloven. Aangezien ik de voorronden presenteer (dit jaar in Den Haag, voorgaande jaren in Arnhem) word ik door de kandidaten voor “vol” aangezien en dat is ook wel eens leuk. Ik ben tevens voorzitter van de jury en dat is nog een hele kluif. In de jury zitten namelijk allemaal mensen uit de dance-industrie en dat zijn meestal ongeleide projectielen. Het kost me altijd erg veel moeite om ze op de plek te houden maar dat is tot nu toe altijd goed gegaan, het kost alleen enkele zweetdruppels, that's all. De jury moet onbevooroordeeld zijn, zich niks aantrekken van persoonlijke muzikale voorkeur en bovendien verstand hebben van mixtechnieken, interactie met het publiek en volumecontrole. Dat laatste is erg belangrijk namelijk.Het is al veelvuldig voorgekomen dat kandidaten achter de draaitafels gaan staan, de schuif van het mengpaneel tot de nok openschuiven en beginnen te rammen alsof de fundering eens even lekker gemasseerd moet worden. Dat is dus al fout. Mixen is moeilijk, het is waar. De platen moeten vrijwel onhoorbaar in elkaar overlopen, qua toonsoort (dat doen zovelen fout!) en qua volume, of je moet juist kiezen voor een “harde” break, waar het schrikeffect juist de bedoeling is (de DJ Jean-manier). Is een zeer goede manier om het publiek gek te maken maar doe het gedoseerd. Ach, je hoort het, er komt zoveel bij kijken.Ik vind dat je al jury een belangrijke taak hebt. Misschien stem je wel iemand weg die de nieuwe “Tiësto” had kunnen zijn en die na zijn uitschakeling zó teleurgesteld is dat ie nooit meer gaat draaien. Dan onthoud je de dance-wereld toch een megaster. Misschien had ie “Sensation” wel in zijn eentje vol getrokken, 9 avonden achter elkaar…je weet het niet. En dan beslist zo'n Van Leeuwen effetjes dat ie niet doorgaat naar de halve finale…begrijp je de druk die op mijn en de andere juryleden's schouders ligt? Daarom heb ik dus deze week geen tijd. Ik hoop dat jullie het begrijpen….