Zo aan het begin van het nieuwe jaar ga je mijmeren. Mijmeren is zo’n woord dat niemand meer gebruikt, net als slenteren, miezemuizen en ‘nogal wiedes’. Mijmeren betekent dat je een beetje voor je uit gaat zitten denken. Zoiets. Dan denk ik, zo vlak voor mijn 34-jarige verjaardag, “waar ben ik in Godsnaam mee bezig?” Ik wou dat meer mensen dat deden. En hoe ouder ik word, hoe minder ik begrijp….

Ik begrijp bijvoorbeeld echt zo’n klootzak niet die vorige week een buschauffeur overhoop steekt. Een buschauffeur van onze eigen HTM nog wel! Kijk, dat we in Nederland de tolerantie een beetje uit de hand hebben laten lopen is nu wel duidelijk, maar waar houdt het op? De steker van de chauffeur zal wel weer 24 uur plaatsvervangende dienstverlening krijgen (krijgt íe van justitie weer een prikker in zijn hand. Ditmaal om blaadjes en papiertjes van de grond te prikken in het park maar wie weet wordt het nog wel veel gezelliger voor de steker)Zoals gezegd, er zijn van die dingen die ik gewoon niet begrijp. Soms betreft het ook kleine dingen, zoals: waarom gaat De Cock in Baantjer niet gelijk een borreltje halen in het café van Lowietje als hij aan een nieuwe zaak begint? Aan de bar zegt Lowietje altijd wel iets waardoor het voor De Cock opeens allemaal helemaal duidelijk wordt. Lowietje zegt dan bijvoorbeeld: “Ja, het is altijd wat met die glazenwassers. Ze lappen alle regels aan hun laars” of zoiets en voor De Cock vallen dan alle stukjes op hun plaats waardoor hij opeens weet wie dat hoertje (Gespeeld door Kutje Schuurman of zo) heeft vermoord. Het woord “laars” heeft dan bijvoorbeeld de doorslag gegeven. Als De Cock gelijk aan het begin van de uitzending naar het café gaat kan Baantjer voortaan in een kwartiertje afgelopen zijn.

Ik begrijp ook dat gezeur om de Euro niet. Is toch geweldig? Je kunt binnenkort in alle landen om ons heen met hetzelfde geld betalen! Wat is er op tegen? En dan dat gehannes met dat kleingeld….wat is dat voor debielen-gedoe? Ik zag een jongen van mijn leeftijd bij de groentenman (ja, ik kom ook bij de groentenman!) die echt zijn knuistje openhield met kleingeld en hulpeloos naar de verkoopster keek met zo’n blik van: “‘pak er maar uit wat U nodig heeft”. Je bent toch geen bejaarde? Kijk, onze bejaardenberg heeft natuurlijk een probleem met al dat kleingeld maar dat hadden ze met de gulden ook, dus…. even geduld met afrekenen de komende maanden. En duurt het echt te lang dan moet je toch maar even ingrijpen. Bejaardenmishandeling is mateloos populair in Nederland en zal de komende tijd met die Euro-centen vast wel weer hoogtij vieren. Het is alleen nog even wachten op de nieuwe bijnamen voor de briefjes. Dat irritant kleine briefje van 5 zullen we wel leren kennen als “een vijfje”, het tientje zal wel het tientje blijven, maar wat gaan we doen met €20,-? En met die nergens geaccepteerde briefjes van €200,- en €500,- ? Die van €500,- heeft in de meeste landen nu al de bijnaam “mijn maandsalaris” en als dat dan ook nog eens nergens geaccepteerd wordt….. Da’s balen.Wel een probleem worden de verschillende munten. Op de Belgische €uro staat namelijk die altijd charismatische koning Albert (die het land tenminste écht vertegenwoordigd. België staat bekend om de kinderporno en Albert wil daar graag mee voorop lopen), bij ons Bea en binnenkort dat echtpaar uit de Showbizzquiz (dat op 2-2-02 de Euro gaat introduceren door er 6.000.000 van uit te geven) maar in Duitsland staat de Hitler-adelaar op de Euro! En dat is echt waar! En dat terwijl er in Duitsland tegenwoordig meer B-delaars zijn dan A-delaars.

Wat ik ook niet begrijp is die soort noodzakelijke drang om Pim Fortuijn altijd af te kraken. Alle politici en zogenaamd linkse rakkers op televisie maken altijd rotopmerkingen maar Fortuijn gaat gewoon meer dan 16 zetels pakken bij de volgende verkiezingen. Als het er niet meer worden. Zeg dan gewoon eerlijk: ze zijn als de dood voor hem. Klaar. Pim heeft toch een soort betoverende uitstraling, vandaar dat “Pimkalepim” als toverspreuk zo leuk was gevonden door een geweldige Freek de Jonge in zijn Oudjaarsshow. En alle jonge jongetjes mogen aan zijn toverstafje zitten…wat wil je nog meer? “Als je lang genoeg schud komt er vanzelf een fonteintje te voorschijn” had hij gezegd. Onsmakelijk en cheap? Klopt. Maar ik ben niet zo anti Pim als ik zou moeten zijn. Natuurlijk, hij heeft tot nu toe alleen maar alles opgenoemd waar iedereen zowiezo tegen is. Tegen criminaliteit, tegen verloedering van het onderwijs, tegen verloedering van de gezondheidszorg, tegen…. ach, hij is overal tegen en met die POSITIEVE houding wint hij nu al 16 zetels. Pim discrimineert niet, Pim zegt gewoon waar het op staat en dus is het “establishment” bang. Lulletje Rosemuller van Groen Links had het over Pim en noemde hem een “vliegenvanger” en de zwerm vliegen die hem volgden zouden snel wel overal naar toe uitzwaaien. Voorlopig vliegen de vliegen Rosemuller nog groen links en groen rechts langs de oren. Maar goed, genoeg politiek gezwam in deze column, die bedoeld is om een luchtige kijk op uitgaan tentoon te spreiden.

Nou, dat doen we dan mooi volgende week. Ik mijmer nog even verder deze week en kom dan graag weer terug. Ik ben wel trots op mezelf; eigenlijk had ik geen tijd en als ik het nu zo teruglees is het toch weer een lekkere lap tekst geworden. Ik dank U en spreek U graag volgende week! Trouwens, kijk even op www.flitsende50.nl, de site van ons fijne radioprogramma op Fresh FM. Is het nog leuk om even een hele foute, flauwe grap tot slot te doen? Zo’n mop die bij Ab Normaal niet eens leuk is. Hij is heel oud, maar fleurt de dag misschien nog even op: Man wil naar de hoeren en klopt op het raam. Zegt tegen die hoer: “Neuken? Ik heb maar 20 Euro.” De hoer zegt: “Neenee, dat kost minimaal 50 Euro, maar mijn collega aan het eind van de straat doet het wel voor €20,-, dan krijg je er nog een biertje bij ook!” De man snelt naar het eind van de straat. Hij klopt op het raam. Een oudere dame schuift het gordijntje opzij en zegt: “Zeg het maar”. “Neuken?” vraagt de man opnieuw, “ik heb maar 20 Euro!” De hoer zegt: “Tuurlijk, kom lekker binnen, krijg je nog een biertje van me ook!”Eenmaal binnen zegt de hoer tegen de man: “zo, ga lekker liggen. Er is alleen één probleem dat ik toch eerlijk wil zeggen: ik heb geen clitoris!, waarop de man zegt: “Ah, nou, geef dan maar een Bavaria.”Terwijl ik het opschrijf besef ik dat de grap ver beneden niveau is, zeker beneden het niveau van deze column (…), des te leuker om hem gewoon te laten staan. Toch?