Wie zich op Lowlands misdraagt kan zijn borst of borsten nat maken. Drugsgebruik, vernielingen of geweld (of een combinatie van die 3) worden door middel van snelrecht onmiddellijk bestraft. Je krijgt dan een taakstraf, afhankelijk van je misdaad. Er zit dus een officier van Justitie ter plekke te bedenken welke straf waarbij hoort.

Hoe bepalen ze de strafmaat? Zijn 20 pillen erger dan het molesteren van een party-ganger? Is wildplassen goed voor 50 zweepslagen? Ik zie het helemaal voor me. Lowlands is een festival waarbij pop en house samen gaan, dus je hebt alcoholmisbruik door de HØkers van Normaal (17 enthousiaste push-ups, daarna 70 rondjes rond het veld), je hebt pillenslikkers die voor house komen (het hele veld stofzuigen na afloop of, erger nog: tíjdens het festival, tussen de mensen door, energie genoeg), blowende mensen (met de grasblower de ingang schoonhouden, “groene” energie genoeg?) en natuurlijk gewoon de heroïne-gebruikers die nog denken dat Herman Brood gaat optreden (weten die veel….het kost ze wel een taakstraf. Met een ander prikkertje mogen ze papiertjes prikken in plaats van zichzelf). Misschien sta ik alleen in mijn visie, maar ik vind het ver gaan.

Niet zozeer omdat ik de maatregelen niet begrijp, Lowlands is waarschijnlijk jaarlijks een t#fusbende en daar mot wat aan gebeure, logisch, maar omdat ik de proporties in deze maatschappij uit het oog begin te verliezen. Laten ze zoiets instellen bij Ajax-Feyenoord of zo. Daar wordt net zo veel drugs gebruikt en zijn de vernielingen wat erger dan het knakken van enkele rozenstruiken. En, laten we eerlijk zijn: drugs en alcohol tijdens een festival hebben nog nooit iemand kwaad gedaan, hooguit de mensen die uit een hoogspanningsmast vielen omdat ze Spiderman wilden zijn voor de film überhaupt uit was. Dat soort mensen doet het zichzelf aan. Tuurlijk, vervelend als het jouw zoon is die uit de hoogspanningsmast valt of als het jouw stroom is die daardoor onderbroken wordt, maar op zich vind ik drugs en alcohol relatief onschuldig. Om met Herman Finkers te spreken: is alcohol wel slecht voor de bevolking? Weliswaar gaan er jaarlijks 1000 man dood door de gevolgen van alcohol maar er komen ook jaarlijks weer 2000 mensen BIJ dankzij de gevolgen van alcohol. Dus ik bedoel maar.Lowlands gaat dus fungeren als testcase. Eens kijken hoe het gaat. Neem dus geen honderden pillen mee want je zit diezelfde middag nog onder constant camera-toezicht in hongerstaking (net of je honger hebt als je honderden pillen op hebt).

Over festi-“val” gesproken. Ik weet ook niet wie dit heeft bedacht. Is dit al de LPF-invloed? Snel recht is goed maar krom is het wel.Genoeg gelachen. Deze kortere tussendoor-column wilde ik jullie en mezelf toch niet onthouden. Als we deze kant opgaan met de festivals en concerten is het eind in zicht. How low can you land? Eén positief puntje: roken moet mógen tijdens popconcerten. Het plan om roken tijdens popconcerten te verbieden (Eh, Mick, can you put out your cigarette please?) is niet door de 2e Kamer gekomen. God zij dank. Niet dat ik zo nodig moet roken tijdens een popconcert (waarom zou je naar een popconcert gaan?), maar die betutteling….aaargh!!! Ik ben blij dat we mogen blijven paffen tijdens een optreden. Wel even de benen optillen voor de papierprikkers die gepakt zijn met illegale middelen graag.