Zaterdag 27 december was een vreemde dag: voor het allerlaatst presenteerde ik de Flitsende 50. Na exact 25 jaargangen hield de hitlijst op te bestaan, om redenen die ik al eerder duidelijk maakte: een vinyl verkooplijst (wat de Flitsende 50 altijd geweest is) is anno 2008 -en z├ęker anno 2009- niet meer van deze tijd. Downloads bepalen de huidige muziekcultuur en sites als Beatport, DJ Download en Traxsource bepalen wat er tegenwoordig in de clubs gedraaid wordt. Ik presenteerde de lijst vanaf juli 1990 dus je kunt je voorstellen dat het even wennen zal zijn om niet elke zaterdag het woord 'Flitsende' of 'vijftig' te zeggen.Ik krijg veel vragen wat er nu gaat gebeuren. “Ga je helemaal stoppen met radio, Peet?” vragen mensen aan mij. Dat is niet de bedoeling. Vanaf begin februari is er een nieuw programma met een nieuwe hitlijst: “Refresh” met de bijbehorende top 25. Waarom een top 25? Dat heeft voordelen, omdat ik dan alle platen uit de lijst kan draaien en niet (zoals de laatste jaren) een selectie uit 50 platen. Tevens biedt het ruimte voor vijf tips, die ik aan het begin van de show kan draaien. Ik heb er wel zin in. Geloof ik. Het zal moeten blijken in hoeverre de nieuwe lijst enige autoriteit kan krijgen. De nieuwe lijst wordt een verzameling van hits op Beatport en andere sites, alsmede input van bekende dj's en (voor een deel) alsnog de vinylverkoop bij Rhythm Import in Den Haag. We gaan er in ieder geval keihard ons best voor doen. 'We' zijn in dit geval Tjerk Coers van Rhythm en enkele bevriende collega's, die mee willen werken aan de lijst. Verder is het de bedoeling dat de vaste columns van Armin van Buuren en Michel de Hey blijven bestaan, elke week respectievelijk om half acht en half negen, en zal in het eerste uur een actuele prouducer/dj/party-organisator worden gebeld. Ook het weggeven van gratis kaarten zal weer onderdeel worden van de show, hoewel ik daarbij afhankelijk ben van enkele mensen bij Fresh FM.Hoe het ook zij, tijd voor iets nieuws. Ik word wel een beetje moe van die kreet: 'tijd voor iets nieuws'. Ik ben er niet zo'n fan van. Sterker nog: ik neig liever naar het oude. Ik word aanstaande zondag 41 jaar, dames en heren. Dan wordt het leven er niet leuker op, geloof me. Vandaar ook geen groot feest, maar een minuut stilte. Ik verheug me op die minuut.