Woensdag 23 juni ben ik er even niet. Dan ben ik naar Portugal. Omdat wij zoveel Coke verkopen in de discotheken zijn we door Coca Cola uitgenodigd om te gaan kijken naar Nederland – Letland. Nu is het te doen in een stadion in Braga. Ik weet niet of jullie veel naar het EK hebben gekeken maar dat stadion in Braga is zó ongezellig dat het bijna knap is. Achter de doelen zijn geen tribunes, slechts 2 rotswanden. Erg sfeervol. Het stadion van BV Veendam is nog gezelliger. Nu is de hele voorpret al verpest door een zekere Dick Advocaat die natuurlijk tegen Tjechië eigenhandig ons elftal min of meer heeft uitgeschakeld. Als bij de NS de wissels zó verlopen als bij Advocaat zou het een bloedbad worden. Iedereen heeft het over de wissel van Robben, die het veld moest ruimen voor één van de reserves van Manchester City maar de latere twee wissels begreep ik ook totaal niet. Van der Vaart inbrengen terwijl je op de counter moet spelen is niet echt slim want ook al doet de naam “van der Vaart” anders vermoeden, hij is niet bepaald de snelste (tot groot ongenoegen van Sylvie ook) en we hadden nog een Mars over dus waarom HEM niet ingebracht?

Maar goed, laten we erover ophouden. De wedstrijd van afgelopen zaterdag heeft niet alleen MIJN pret bedorven, ook de pret van de overburen. De aanvankelijk zorgvuldig opgehangen oranje vlaggetjes werden zaterdagavond demonstratief onmiddellijk verwijderd; dat zal Advocaat leren! Nu woon ik in Den Haag dus het woord “kanker” viel te pas en te onpas zaterdagavond. Nu zijn er mensen die dat geen prettig woord vinden, kanker. Ik heb er ook een hekel aan maar in de Haagse spreektaal is het woord zo langzamerhand niet weg te denken. Echt óveral past het “k”woord voor, althans dat vinden de Hagenezen. “K#nk#rzooi, die k#nk#rgek wisselt gewoon die Robben, is ie gek of zo? K#nk#rgek!! Die k#nk#r Advocaat moet echt NU opk#nk#ren!! K#nkerzooi!”, was bijvoorbeeld zaterdag een heel normaal, bijna mild, zinnetje in Den Haag. Het is niet fraai, ik geef het toe. Nu zijn er mensen die zich daar enorm aan storen en het woord “k#nk#r” ook echt lezen als “kanker”, de ziekte dus. Doe het niet. Het is net als bij “K#nk#rJoden” niet de bedoeling dat mensen als Sonja Barend of andere linkse tv-presentatoren het woord té letterlijk nemen. De supporters die dat roepen zijn niet tegen Joden, ook niet tegen kanker, die zijn tegen Ajax, niks meer en niks minder. Ik irriteer me al jaren aan het feit dat men dat altijd zo serieus neemt. Als je weleens op een tribune hebt gestaan weet je hoe het werkt. De Ajax-supporters roepen op hun beurt weer iets als: “Rotterdam, k#nk#rstad, in de oorlog lag je plat”, hetgeen geen aanval is op de stad Rotterdam, nee…., dat is gewoon tegen Feyenoord. Bovendien, Rotterdam lacht het laatst want dankzij dat bombardement heeft dié stad nu wél een mooie sky-line en moet men het in Amsterdam nog steeds doen met de Magere Brug of dat soort achterhaalde infrastruktuur.

Ik moet nog altijd denken aan een meisje dat nét kennis had gemaakt met onze vriendengroep. Tot overmaat van ramp was zij aanwezig bij een optreden van de Klubbheadz en Mark van Dale in de «O» en na afloop kreeg het meisje bijna een hartaanval bij het aanhoren van de taal. De Klubbheadz spannen (vroeger zeker) de kroon in het gebruik “k#nk#r”, echt overál ging dat woord voor: “Zoooo, dit is toch wel een K#nk#rgoeie plaat zeg!”. Het meisje liet het er niet bij zitten en vroeg via haar vriend (en dus bekende van ons) of we in haar bijzijn het woord niet meer wilden gebruiken want een vriendin van een tante van een zus van haar had namelijk de gevreesde ziekte en zo werd ze er té erg mee getroffen. Onze return was: “Ok prima, letten we er een beetje op, maar als iemand anders kanker zegt, kanker ook niks aan doen”. Ik word zó moe van die mensen die overal aanstoot aan nemen. Allebei mijn ouders zijn getroffen door die vreselijke ziekte dus kom er nou juist bij MIJ niet mee aan dat het zo kwetsend is. Het is een algemeen voorvoegsel geworden, hoe vervelend dat ook is. Zelf zeg ik het woord nagenoeg nooit maar ik ga me toch niet storen aan iemand anders die het wel doet? Het woord “kankeren” is gewoon keurig opgenomen in de Nederlandsche Taal hoor. Maar goed, we dwalen af.

Grappig dat als je over voetbal begint er gelijk schuttingtaal aan te pas komt maar dat is na afgelopen zaterdag natuurlijk een logisch gevolg. Ik zit dus woensdag in Braga en het allervervelendst is dat je al weet dat je met een kater naar huis gaat. Nederland moet eerst nog maar winnen van de Letten (als ze dat niet doen moéten ze ook naar huis, vind ik) maar al wordt het 19-1, je weet dat er in het voetbal één stelregel is: “Die Duitsers gaan nooit vrijwillig naar huis”, dat was in de oorlog al zo. Dus ik zie het somber in. Nu is de bedoeling dat we “gezellig” om 11.00 uur verzamelen op Schiphol (na een lange Mellow Moods op dinsdag is dat best een opgave), dan “gezellig” in de gecharterde 737 stappen, “gezellig” een hapje gaan eten en dan “gezellig” naar de wedstrijd gaan kijken in dat ongelooflijk saaie stadion (waardoor het iets krijgt van een vriendschappelijk partijtje en we weten hoe goed Nederland daar in is…) en dan diep teleurgesteld ”gezellig” in het vliegtuig terug. Om 3 uur ’s nachts staan we weer op Schiphol. Gezellig. Maar….laten we eerlijk zijn, het kán meevallen. Zelfs het B-team van Tjechië moet normaliter in staat zijn van die Duitsers te winnen maar ja, het blijven Duitsers. Die gaan niet naar huis.

Goed, genoeg negatief gepraat. Ik ga er het beste van maken woensdag. Flesje drank mee of anders daar kopen bij een (Portu)Gall & Gall, cola zal wel aanwezig zijn (“hebben jullie ook Pepsi? Haha, even jennen, heerlijk. Zijn ze verk#nk#rd joh!”), oranje muts op, toeteren en dan via SMS te horen krijgen dat Duitsland 2-0 voorstaat in de 15e minuut. Zegt nog niks tegen Tjechië, maar toch.

Ik heb er zin in!!!