Mijn lichaam heeft blijkbaar een vervelende behoefte aan regelmaat. Daarom besluit het elk jaar januari dat het tijd wordt voor een flinke griep. Bij het doorkijken van oude columns op markvandale.nl zag ik dat ik vorig jaar januari ook al de pineut was. Ik zal jullie eerlijk vertellen: ik vind het na al die jaren nog steeds helemaal niks, dat ziek zijn. Ik weet het niet, het is gewoon niet mijn ding. Ik hoef niet zozeer beter te zijn dan anderen, maar ziek zijn is ook niks, dus dan toch maar beter. En dan te bedenken dat een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking regelmatig in de ziektewet zit. Ziek zijn is gewoon wettelijk verplicht. Ook dit jaar werd ik letterlijk overspoeld met goede “beter worden”- tips van goede bekenden en ik kreeg tientallen wazige pillen uit Amerika van goede vrienden. Dat vond ik positief; ik kreeg echt het gevoel dat het leven voor hen ook een stuk minder leuk is als ik ziek ben. Aangezien ik iemand ben die liever geen risico neemt met zijn lichaam heb ik alle aangeboden middelen maar tegelijk ingenomen en eerlijk is eerlijk: ik voel me eerder een stuk beter dan zieker. Maar we zijn er nog niet. Ik heb mijn lichaam nu een ultimatum gesteld: morgen nog even rustig aan en daarna weer aan de slag, goedschiks of kwaadschiks. Ik haat ziek zijn. Heb je eindelijk tijd om allerlei leuke dingen toe doen waar je normaal niet aan toe komt….heb je er geen zin in! Dat irriteert me dus enorm. Daar kwam nog bij dat mijn videorecorder opeens vreemd deed en ik dus was aangewezen op de televisie. Daar wordt je ook niet beter van. Allemaal ellende op tv! Michael Jackson heeft nu toch echt een probleem, zo lijkt het. In Amerika staan de media er helemaal vol van. Michael heeft een probleem want de aanklagers willen niet nogmaals verliezen. Vorige keer kon Michael het allemaal settelen en op die manier aan strafvervolging ontkomen, ditmaal wil het OM het niet zover laten komen. Michael heeft natuurlijk ook een paar foutjes gemaakt, eerlijk is eerlijk. Ten eerste heeft hij in interviews altijd gezegd dat hij “zijn hele leven al kinderen wilde”, ten tweede heeft hij zin beste kans op vrijlating –door er een rassenkwestie van te maken zoals OJ Simpson- verknalt door opeens geen ras meer te zijn. Michael wordt vervolgd, klaar. Terwijl ik dit opschrijf (“Wordt vervolgd”) bedenk ik me opeens: heeft iemand ooit nog iets van Han Peekel gehoord? Maar dit terzijde. Als je zo een paar dagen de tijd hebt om televisie te kijken dan zie je dat ik niet de enige ben die ziek is. De wereld is net zo ziek alleen komt niemand met “snel beter worden”-tips. In 2050 is het zo warm op aarde dat één derde van alle dieren en planten het niet overleeft. Ik zeg: fuck ‘m. We hebben dieren zát! Veel meer dieren dan je opkunt. En een paar graden erbij in Nederland zeg ik geen nee tegen. Sterker nog: daar zeg ik volmondig “ja” tegen. Dan neem ik wel wat mooie kunstbloemen mee naar mijn date, voordat we op het strand gaan chillen in februari. Ik zag ook op tv dat de “kliklijn” in Nederland een enorm succes is. De kliklijn is er voor anonieme tips om misdrijven op te lossen. Je mag over alles klikken: een buurjongen die zó vreemd gaat dat het niet normaal meer is, een bovenbuurman die het hele jaar afwezig is terwijl hij heeft gezegd dat hij helemaal binnen is, een ex-dictator die in een hol zit, een leraar die zijn na-schoolse activiteiten wel met héél veel plezier doet…het maakt niet uit. Heb je iets gezien of gehoord dat niet in de haak is, pak ‘m dan op, die haak. Klikken wordt beloond. Dubbelklikken mag ook want de kliklijn heeft ook een website natuurlijk. Ik leerde vroeger altijd dat je niet mag klikken. Iemand verraden stond altijd in een kwaad daglicht maar daar ben ik nu helemaal overheen. Jullie mogen het best weten: ik heb inmiddels 14 keer gebeld met zinnige tips over mijn vrienden en ik heb gelijk een stuk meer vrije tijd. Ik zeg altijd: “het klikt, of het klikt niet”, simpel zat. Mijn opa is ook erg enthousiast over de kliklijn. Vroeger moest dat een stuk ingewikkelder, zo vertelde hij me. En het moest ook allemaal in het Duits en tegenwoordig heeft de kliklijn voor elke taal een aparte tolk, 24 uur per dag. Vooruitgang. Ik heb jullie trouwens nog helemaal geen Gelukkig Nieuwjaar gewenst! Klopt. Ik blijf erbij dat ik het raar vind om –puur omdat er ooit iemand is begonnen met tellen- op 1 januari iedereen de beste wensen te wensen. Ik wens iedereen het hele jaar door de beste wensen en zo niet dan doe ik even een belletje naar de kliklijn. Mijn Oud & Nieuw was weer een groot succes. Ik was grotendeels in Asta te vinden en daar was het –voor een Oud & Nieuw feest – erg leuk. De sfeer is normaliter een beetje “gemaakt”, het MOET leuk worden. Nou, dit jaar was het ook best leuk. Michel de Hey draaide echt geweldig en bezorgde mij ook het leukste moment van de avond toen hij er met een mini-Van zo snel mogelijk vandoor wilde. Dat ging dus niet. Michel stond aardig ingebouwd maar na enige minuten waren de boosdoeners getraceerd. Toen moest het busje van Michel nog achteruit de poort uitrijden. Dat was het leukste gedeelte. De door Michel aangestelde chauffeur vertelde weliswaar trots dat hij niks gedronken had maar volgens mij had hij er niet bij verteld dat hij geen rijbewijs had. Na enig heen-en-weer steken en enkele keren “Hoooo!”-roepen was de wagen op de openbare weg beland. Michel moest naar “Verse Geesten” in Rotterdam. “Verse Geesten” geeft Gerse Feesten in Rotterdam en Michel was bedoeld als uitsmijter. Ondanks een korte aanhouding onderweg (ik moést echt even bellen over die chauffeur!) is Michel uiteindelijk op de plaats van bestemming aangekomen. De groen uitziende ‘turbo-pillen” van mijn vrienden beginnen uit te werken. Ik begin weer te zweten en de koorts heeft zich aan zijn “I’ll be back”-kreet gehouden. Ik ga dus maar weer snel ophouden want voor je het weet zeg je domme dingen, zoals die talkshow-host in Engeland die allemaal dingen over de islam heeft geroepen en nu dus gelijk van de buis is gehaald. Hij had gezegd dat de islam vrouwen onderdrukt, het geloof gebruikt voor terrorisme, ledematen amputeert alsof het een lieve lust is en haat zaait ten opzichte van homo’s, Joden en andere culturen. Niet iedereen is zo, had hij er nog bij gezegd, maar het is altijd die kleine 95% die het verpest voor die 5% goedwillende mensen. Erg dom van die man om zulke uitspraken te doen, zéker in de krant. Hij is mooi zijn baan kwijt en je zou van zo iemand beter moeten verwachten: gewoon de kliklijn bellen! Vanuit Engeland alleen even +31 ervoor draaien.Zo, ik ga er een eind aan maken. Geen paniek, ik bedoelde aan de koorts maar ook aan dit verhaaltje. Een column zou ik het niet willen noemen. Over een paar weken ben ik jarig en word ik 36. Net zo’n leeftijd die je niet meer durft te melden tegen een leuk meisje. Ik ben de laatste jaren ook zo afgetakeld dat ik de beproefde “hoe oud denk je dat ik ben?”-tekst niet meer kan gebruiken zonder een onbevredigend antwoord te krijgen. Ze zijn niet eens meer ‘warm’ tegenwoordig. Vanaf volgende week ga ik gewoon liegen over mijn leeftijd in de hoop dat niemand me verlinkt, want dáár heb ik toch zo’n hekel aan! Zeg, ik ga weer eens terug in mijn klamme dekbed en probeer er het beste van te maken. Ik wens jullie ook het alllerbeste trouwens. Zo, televisie vast aangezet…… hé, een messenset waar je tomaten mee kunt fileren! Als ik NU bel krijg ik er nog een setje aardappelschil-mesjes bij! Voor vrij! En hééé’, de hele Roy Orbison collectie met al zijn grote hits……NIET te koop in enige shop!!! En hééé….eindelijk eens direct apart met dat leuke meisje, zonder intro’s en reclames! Ik kan zelfs meeluisteren met geile gesprekken zonder dat ze het weten! Slechts 75 cent per klik! Ja, je ziet wat voorbij komen, zo ’s nachts. Geweldig, de tissues liggen al naast mijn bed. 0906-0-1-2-3, dat klinkt als een lekker nummertje! Prettig gevoel is dat, om te weten dat je niet de enige bent die ziek is….